sobota, 7 czerwca 2014

Mleko ryżowe - domowe

Było już mleko kokosowe, więc dziś dodaje przepis na kolejny domowy napój wegański - mleko ryżowe. Do wykonania takiego mleka potrzebny jest tylko ryż, woda i czas. Takie mleko zawiera sporą ilość witaminy B6, witaminy E i magnezu jak również mnóstwo błonnika. Mleko ryżowe możemy pić bezpośrednio po przygotowaniu, dodawać do kawy lub jeść z płatkami na śniadanie.

Wyróżnia się dwa sposoby przyrządzenia mleka (napoju) ryżowego. Pierwszy z nich wymaga gotowania ryżu, w drugim sposobie używa się surowych ziaren. Ja zawsze korzystam z pierwszego sposobu w którym ryż gotuję na wolnym ogniu.
 
Składniki:
  • 2 litry wody
  • 4-5 łyżek brązowego ryżu (możecie użyć również białego)
  • szczypta soli
  • 1 łyżka brązowego cukru (opcjonalnie)
Wykonanie:

Ryż płuczę i wsypuję do wody. Następnie dodaję szczyptę soli, zagotowuję i trzymam na małym ogniu ok. 2 h. W czasie gotowania wyparuje około 300 ml wody. Następnie mleko studzę, dodaję opcjonalnie do niego cukier i miksuję blenderem. Gotowy napój przelewam do butelki i trzymam w lodówce do 2 dni. Przed użyciem należy mocno potrząsnąć butelka, aby mleko się wymieszało.

Smacznego :)


Inne sposoby przyrządzania mleka ryżowego :
  1. Sposób - 1 szklankę ryżu moczymy np. na noc w 1 litrze niegazowanej wody. Następnie miksujemy i przecedzamy.
  1. Sposób - 1 szklankę ryżu zalewamy 6 szklankami wody. Gotujemy 2 godziny, miksujemy i przecedzamy lub też przecieramy. 
  1. Sposób - 1 porcję ugotowanego ryżu zalewamy 4 porcjami gorącej wody, ewentualnie dodajemy cukier waniliowy. Miksujemy i przecedzamy.
 
 
Domowy Wyrób
Wymagająca dieta
Jak ugasić pragnienie?
Akcja bez nabiału

2 komentarze:

Anonimowy pisze...

za mało ryżu.

Słodkie Niebo pisze...

Robiłam mleko ryżowe z wielu przepisów i tak przygotowane mleko smakuje najlepiej mnie i moim bliskim. Przy dodaniu większej ilości ryżu powstaje kleik, który nie przypomina napoju ryżowego. Jeśli jednak ma Pani/Pan lepszy przepis proszę o jego przesłanie, a na pewno wypróbuję. Pozdrawiam